Kat plast ineens in huis waarom?

Beste kattenbakvulling | kattengrit - De juiste keuze voor uw kat

Beste kattenbakvulling
Wat is de beste kattenbakvulling? Een vraag die je vaak hoort en met goede reden want niemand wil een muffe geur of een wit spoor van kattenvoetjes in je huis. Het antwoord is echter niet zo eenvoudig en je zult gewoon een aantal varianten moeten proberen. Zo kan het zijn dat jouw kat de kattenbakvulling niet prettig vind en helemaal niet meer op de kattenbak gaat.

Waar moet ik op letten:

  • Klontvormend het kattengrit goed samen als er een kleine of grote boodschap in wordt gedaan. Dit vergemakkelijkt namelijk het schoonmaken.
  • Hoelang blijft de kattenbak geurloos? Iedereen die denkt dat een kattenbak binnen 1 week "nou eenmaal" stinkt heeft het mis. Er zijn kattenbakvullingen die meerdere weken mee kan gaan zonder die nare geur als je er op de juiste manier mee omgaat.
  • Is het erg stoffig dit merk je vaak als je poes uit de kattenbak loopt en een wit spoor van voetjes achter zich aan trekt.
  • Materiaal kattengrit worden van veel verschillende materialen gemaakt. Bamboe, Silica, Kalk, Houtvezels, Klei, Mineraal, Papier, Zaagsel, zand met elk zo hun eigen eigenschappen.
  • Wordt de kattenbak vaak gebruikt een indoor kat gaat veel vaker dan een kat die veel buiten is let hierop bij de aanschaf van je kattenbakvulling.
  • Op welke locatie staat de kattenbak in de keuken wil je wellicht geen witte pootjes, echter in je woonkamer wil je misschien liever geen nare geurtjes.

De beste kattenbakvulling


Aller eerst een eervolle vermelding voor de volgende twee kattenbakvullingen die ik zelf heb getest en waar ik erg tevreden over ben.

Cat's Best Oko Plus Korrels
Deze kattenbakvulling is geschikt voor indoor katten en klontert en is absorbeert geurtjes erg goed.


Biokat's Micro Fresh Summerbreeze
Eveneens een van de beste kattenbakvullingen die je gerust in de woonkamer kwijt kan aangezien de geur absorberende werking fenomenaal is!

Silica

Silica heeft als grootste voordeel dat het vrijwel geurloos is. De silica korrels nemen namelijk de urine op waardoor de korrels droog blijven en de geurtjes blijven ingesloten. Als je de korrels regelmatig omschept dan kun je er echt weken mee doen voordat je het begint te ruiken. Het enige nadeel is dat de korrels niet samenklonteren en dus iets lastiger is schoon te maken. Er zijn ook Silica kattenbakvulling die wel klontvormend is. Tevens zijn deze korrels vaak wat duurder. Daarnaast zijn er katten die de korrels te hard vinden en er niet graag overheen lopen.Mineralen / Klei

Veel kattenbakgrit zijn gemaakt van verschillende mineralen / klei en zijn relatief goedkoop. Deze zakken herken je vaak aan het grote gewicht ze komen vaak in 20-40 L verpakkingen en zijn dus niet te tillen. Voordeel is dat je tegenwoordig het spul online kunt bestellen zodat je er zelf niet mee hoeft te zeulen. Dan over de kwaliteit opzich is het een goed product voor de prijs. Ook zijn klei vullingen vaak wel klontvormig waardoor het schoonmaken wat eenvoudiger is. Kwa geurtjes zijn ze vaak snel "over de datum" maar aangezien het erg goedkoop is middeld dat zich wel uit, blijft alleen over dat je vaker de kattenbak zult moeten verschonen.


Geur bestrijding:

Katten vinden het over het algemeen niet heel fijn als er met een parfum in hun kattenbak wordt gespoten. Aangezien de neus van uw viervoeter veel gevoeliger is dan de uwe zou ik het afraden zo'n parfum te gebruiken.

kattengrit

Vind je uitloop erg?

Bij sommige varianten kun je tot meters buiten de kattenbak nog wit/grijze sporen vinden. Ook als je een lang harige kat hebt neemt hij veel stof mee vanuit de kattenbak houdt hier rekening mee.

Kalk

Kalk wordt al van oudsher gebruikt om de kattenbak mee te vullen. Het is erg goed in het opnemen van vocht en vormt eenvoudig klontjes voor de grote boodschap. Een nadeel van kalk is dat je wel snel een wit spoor van katten pootjes vanuit de bak ziet. Niets wat een simpel doekje niet weg kan halen maar toch. Tevens is het niet al te goed in het neutraliseren van geurtjes. De prijs is daarentegen wel weer erg aangenaam.

Houd je van schoonmaken?

kattenbak schoonmaak schepje
Silica kattengrit hoef je in principe niet vaak schoon te maken mits je het goed onderhoud. Zo zul je 1 keer per dag de bak met korrels om moeten scheppen zodat de overige korrels vocht op kunnen nemen en de andere korrels kunnen drogen. Op deze manier hoef je de hele bak maar 1 keer in de 2/3 weken schoon te maken. Klont vormende vulling hoef je niet dagelijks te onderhouden (met meer stank overlast tot gevolg) maar ververs je de gehele bak 1x per week.
Kittens

kittens
Ook kittens moeten op de bak maar net als kleine baby's stoppen ze van alles in hun mond. Daarom is niet elk grit geschikt voor kittens. Lees mijn artikel over kattenbakvulling voor kittens.


Ten slotte

Wat is de beste kattenbakvulling? Uiteindelijk zul je verschillende kattenbakvulling moeten gaan uittesten om erachter te komen welke variant voor jou en je kat het beste werkt. Mocht je gaan wisselen van vulling zorg er dan voor dat je dit geleidelijk doet zodat je kat kan wennen aan de nieuwe korrels. Meng bijvoorbeeld steeds iets meer van de nieuwe korrels door de oude. Het komt voor dat je kat niet meer op de bak gaat als de overgang te snel is.

Reacties