Kat plast ineens in huis waarom?

Mijn kat plast in huis is een veel gehoorde klacht in dieren praktijken. En met goede reden want de zure urine lucht krijg je haast nergens meer uit. Waarom katten dit doen is niet altijd direct duidelijk maar er is in vrijwel alle gevallen wel iets aan te doen. Zorg er wel voor dat je snel actie onderneemt want anders wordt het steeds lastiger om katten weer op de kattenbak of buiten te laten plassen.

Straffen werkt niet!


Er zijn heel wat dier onvriendelijke manieren om uw kat te straffen zoals het met de neus door de urine halen of gewoon een flinke tik. Doe dit nooit want een kat die in huis plast heeft gewoon uw hulp nodig hij doet dit niet om u te pesten maar omdat hij een probleem heeft.


Oorzaken


Katten zijn gewoonte dieren en houden niet van veranderingen, ga eens bij uzelf te raden of u onlangs nog de kattenbak heeft verplaats of nieuwe heeft gekocht die anders is dan de vorige. Bent u overgestapt op een nieuwe kattenbakvulling? Heeft u misschien een ander schoonmaak middel gebruikt of een geurverfrisser in huis genomen? Dit kunnen voor een kat allemaal oorzaken zijn om zijn gedrag aan te passen aan de nieuwe situatie.

Andere dieren


Zijn er onlangs andere dieren in uw huis komen wonen? Als u een nieuwe kitten in huis heeft genomen zorg er dan voor dat u twee aparte kattenbakken heeft staan. Uw eerste kat kan zich bedreigt voelen door de nieuwe aanwinst.

Medisch oorzaken


Als bovenstaande allemaal niet van toepassing op uw situatie dan is er waarschijnlijk een medische oorzaak waarom u kas in huis plast. Het best kunt u langs de dierenarts gaan om te kijken of uw kat misschien last heeft van blaasgruis of een andere blaas aandoening.

Gedragstherapie


Als u er zeker van bent dat de oorzaak niet medisch is kunt u eens een afspraak maken met een katten gedragstherapeut. Dit zijn zeer gespecialiseerde professionals die samen met u het gedrag van uw kat zullen onderzoeken.

Hoe nu verder?


Als uw dierenarts geen verklaring kan geven voor het in huis plassen dan zit er nog maar 1 ding op en dat is zelf op onderzoek uit gaan.

Tip 1. Probeer de kattenbak eens dagelijks uit te scheppen en kijk of de kat dan wel weer op de bak gaat.

Tip 2. Zet een tweede kattenbak neer sommige katten vinden het prettiger om 1 bak te gebruiken voor de grote en de andere bak voor de kleine boodschapjes.

Tip 3. Heeft u een jong katertje en is hij krols en sproeit hij in huis? Dan is castratie een goede oplossing voor het probleem.

Schoonmaken

U kunt er niet omheen om de urine uiteindelijk op te ruimen, zorg ervoor dat je dit zorgvuldig en volledig doet. Misschien ruikt het voor u schoon, uw kat kan nog steeds de lucht ruiken waarnaar ze er nogmaals overheen wil plassen. Urine vlekken in uw vloerbedekking kunt u het beste schoonmaken met een beetje water / soda of biotex, maar er zijn ook diverse commerciƫle producten op de markt .

Reacties