Kat plast ineens in huis waarom?

Natvoer kat - welke wel en welke niet

Goed natvoer voor de kat er bestaat heel wat discussie over of het nu goed of slecht is voor uw kat. De meeste mensen denken dat natvoer per definitie slecht is hier zit een kern van waarheid in. Er is veel goedkoop natvoer op de markt dat niet erg best is voor de gezondheid van uw kat. Maar... er is ook veel natvoer op de markt dat met zorg is samengesteld en goed aansluit bij de behoefte van uw kat.

Voedingsbehoefte van de kat

Katten zijn carnivoren wat inhoud dat hun lichaam is ingesteld op het consumeren van vlees. Plantaardige voeding maakt dus geen onderdeel uit van hun dieet. Vooral spiervlees bevat de benodigde hoogwaardige dierlijke eiwitten die uw kat nodig heeft.

Waar herken ik goed natvoer aan?

  • Veel vleesproducten bevat. Hier zitten veel dierlijke eiwitten in die uw kat sterk en fit maken.
  • weinig (een paar procent) of geen zetmeel bevat. Bijvoorbeeld graan of aardappels.
  • Enkel gespecificeerde ingedienten bevat en geen dierlijke bijproducten.
  • Bevat weinig tot geen plantaardige bijproducten zoals suiker en soja.

Waar kan ik nog meer op letten?

  • Hoeveelheid zout in veel voeding wordt teveel zout toegevoegd om het product te conserveren. Te veel zout is net als voor mensen niet goed!
  • Aanwezigheid van kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen. 
  • Stevige ontlasting is een indicatie van goede voeding. Heeft uw kat dus vaak last van diarree dan kan u eens proberen te wisselen van voeding om te kijken of dit inderdaad de oorzaak is.
  • Goedkoop is duurkoop dit geldt ook zeker voor kattenvoer, de hoogwaardige voeding is vaak iets duurder.

Onze aanbeveling voor het beste natvoer voor uw kat


Blikvoer

Natvoer wordt het meest verkocht in blik. Deze zijn ook vaak het goedkoopst, zorg ervoor dat u het blikvoer uit de supermarkt zoveel mogelijk mijd. Dit is vaak natvoer van lage kwaliteit en sluit niet goed aan bij de behoefte van uw kat. Blikvoer bevat meer vocht waardoor het sneller bederft. Als je natvoer aan de kat geeft zorg er dan voor dat u kleine porties geeft en niet de hele dag een bakje laat staan.

Het gebit

Naast natvoer kun je ook kattenbrokken geven. Brokken zijn over het algemeen goed voor het gebit van uw kat. Speciale brokken die minder plakkerig zijn hebben een bewezen positief effect op het ontstaan va tandplak. Omdat er minder vocht inzit (minder dan 14%) kun je makkelijk een hele dag een bakje met brokjes laten staan. Sommige katten eten echter een volle bak in 1x leeg wat weer voor overgewicht kan zorgen.

Urine problemen (blaasgruis / blaasstenen)

Katten met urineweg problemen hebben veel baat bij voeding die veel vocht bevat.  Aangezien het lastig is om uw kat meer te leren drinken is het geven van natvoer een goed alternatief.

Rauwe voeding

Populair zijn tegenwoordig de rauw vlees producten. Het grote voordeel van rauwe voeding ia dat gebitsproblemen er goed voorkomen mee kunnen worden. Vaak bevat deze soort voeding grotere stukken vlees. Geef geen rauwe voeding aan kittens deze zijn nog niet goed bestand tegen mogelijke besmetting met salmonella.

De juiste balans

Het blijft zoeken naar wat voor uw kat het beste natvoer is. Zorg er in ieder geval voor dat u natvoer afwisselt met brokken om gebitsproblemen zoveel mogelijk te voorkomen. Wilt u uw kat eens verwennen met een lekker tussendoortje ook dit kan geen kwaad als u het maar met mate doet. Als u uw kat een keer rauw vlees wil geven leest u dan mijn blog over rauw vlees voor uw kat.

Reacties