Kat plast ineens in huis waarom?

kat miauwt veel en raar

"Mijn kat miauwt veel" is een veel gehoorde klacht van katten bezitters. Vaak doen katten dit ook nog eens op een onmogelijk tijdstip zoals s'nachts of s'ochtends vroeg. Een kat die veel miauwt doet dit niet zonder reden. Net als kleine kinderen probeert u kat uw aandacht te krijgen en zijn daar zeer vindingrijk in. Even de nageltje slijpen aan de pas vernieuwde bank, of bovenop het tijdschrift gaan liggen wat u net zo lekker lag te lezen. Langdurig miauwen is uiteindelijk hun ultieme wapen.

Oorzaken

Er zijn meerdere oorzaken naast aandacht vragen waarom uw kat veel miauwt. Ook kan uw kat angstig zijn om alleen gelaten te worden of gewoon verveeld raken. Natuurlijk kan miauwen ook een medische oorzaak hebben zoals dementie of andere ziektes waardoor uw kat niet lekker in zijn vel zit. Ga dus als eerst langs uw huisarts om vast te stellen of er een medische oorzaak kan zijn waarom uw kat zoveel miauwt.

Is dit niet het geval dan is de kans groot dat het vele miauwen is aangeleerd om er voor te zorgen dat uw kat krijgt wat het wil, de achterdeur openen , een bakje voer, een aai. Ook het verjagen of schreeuwen naar de kat kan gezien worden als beloning. Bedenk u maar eens dat katten altijd tegen mensen miauwen en nooit tegen elkaar.

S'nachts

S'nachts als er geen eigenaar of andere kat in de buurt is voelt uw kat zich vaak op zichzelf aangewezen. Wat kan helpen is uw kat s'nacht binnen te laten slapen ze voelen zich hier vaak toch veiliger dan buiten. Ook verveling kan een goede oorzaak zijn. Als uw kat zich overdag verveelt komt hij s'nachts tot leven.

Om u op te vrolijken hieronder een filmpje zodat u beseft dat het altijd erger kan...

Verveling

Verveling ligt voor veel huiskatten op de loer. Ze liggen de hele dag maar wat in huis en verplaatsen zich enkel nog eens van de vensterbank naar de voederbak en weer terug. Buitenkatten hebben hier veel minder last van. Probeer uw kat daarom zo vaak mogelijk naar buiten te doen. Heeft u een drukke baan en is er weinig tijd om u kat in en uit te laten bekijk dan mijn artikel met tips om uw viervoeter vaker in de buitenlucht te laten.

Wat kunt u doen?

Om het aangeleerde gedrag weer af te leren geldt net als bij kinderen negeren. Ja ook als u hierdoor een aantal nachten heel beroerd slaapt. Weet dat katten erg volhardend kunnen zijn zeker als het gedrag al langer effectief bleek te zijn. Negeren houd in dat u de kat totaal links laat liggen als hij s'ochtends voor uw slaapkamer deur zit te wachten. Zeg dan niets tegen hem, zoek geen oog contact doe net alsof hij niet bestaat. Uw kat zal er niets van begrijpen dat zijn trucje niet werkt en nog beter zijn best doen uw aandacht te krijgen. Bijvoorbeeld door op het aanrecht springen wat hij normaal gesproken nooit zou doen omdat u hem dat zo goed heeft aangeleerd. Of met een speeltje aankomen lopen terwijl hij dat normaal gesproken nooit doet.

Gedragstherapie

Er zijn ook veel katten gedragstherapeuten die u kunt inschakelen als u er zelf niet achter komt waar het miauwen vandaan komt. Ik zou adviseren altijd eerst bij uw huisarts langs te gaan om te achterhalen wat de oorzaak zou kunnen zijn. Werkt dit niet dan is een therapeut misschien wel verhelderend.

Reacties

Een reactie posten